Mobilens bästa vän appen

Appar är program som laddas ner till en mobiltelefon. Appen är ingen nyhet. Det har sedan långt tillbaka laddats ner tredjepartsprogram på datorer och laptops. Tredjepartsprogram är program gjorda av andra än tillverkaren. Problemet med mobilen var att den jämfört med dator var betydligt mindre. Det fanns enklare program anpassade till telefoner. Dessa program var osmidiga. De behövde laddas ner på datorn för att sedan överföras till mobilen. Appbutiker var inte allmänt kända och flera var dessutom opålitliga.
Tillverkaren Apple lanserade sin andra utgåva av Iphone. Apples Iphone var betydligt större än tidigare telefoner. Den hade en stor pekskärm. I samband med den andra utgåvan lanserade de Apple Store. För att ge konsumenten trygghet gick det att logga in med samma uppgifter som Itunes kontot. Itunes var redan då en populär musiktjänst och synkplattform. Utvecklare producerade mängder med appar redo för nedladdning av konsumenterna. Succén blev stor och det dröjde inte länge innan varje stor tillverkade hade varsin programbutik. Dessa butiker tillhandahåller appar anpassade efter operativsystem.
Populära appar som svenskarna använder mest är Facebook, bank, tidning, väder och spelappar. Bankappar gör det möjligt att betala räkningar via mobilen. De stora dags- och kvällstidningar har appar där användarna kan ta del av nyheter. De populäraste mobilspelen följer samma mönster; de är lätta att lära sig och får användaren att vilja spela vidare.