Robotars användning

Robotar är ett inslag i många filmer på bio. Idag har de även en plats i samhället. Deras artificiella intelligens kan både locka och skrämma. Robotdammsugaren på vardagsrumsparketten ser inte särskilt läskig ut. Den är dock en av den moderna teknikens framgångar som finns i gemene mans hem. Andra robotar håller sig inom industrin, där de har tagit över många monotona arbetsuppgifter. En del används för att oskadliggöra bomber. Drönare säljs till privatpersoner. De används bland annat till att ta bilder ur ett flygperspektiv och till övervakning.
Framtidens robotar kommer att vara mer avancerade. En tanke är att skapa robotkatter, robothundar och även robotmänniskor som kan hålla äldre sällskap. Idag är underbemannade ålderdomshem vardag. Många äldre lever ett ensamt liv utan möjlighet till besök.
Ett problem med robotar är att de är bäst lämpade till att upprepa samma sak. Robotar som kan ta egna beslut och variera sitt arbete är en sak för framtidens forskare. Det troligaste är att människor kommer att behöva styra robotar. Områden där robotar kan bli aktuella är till militärt bruk. Det finns redan robotar som kan bära soldaters packning. Annars är obemannade och beväpnade drönare redan i användning. Många nationer använder dem. Drönarna styrs av människor. Att låta robotar bestämma över liv och död är någonting för den framtida juridiken.